Гроздан Колев, началник на РУО-Кърджали
Гроздан Колев, началник на РУО-Кърджали / Павел Тенчев
Над 1200 ученици ще се явят на държавен зрелостен изпит в област Кърджали през май, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев.
По думите му 1213 зрелостници са подали заявления за задължителния изпит по български език и литература, който ще се състои на 19 май, и 1236 за втория избираем предмет като изпитът по него е на 22 май. Най-предпочитан предмет за втората матура е "Биология и здравно образование", за който са подадени 459 заявления. След него випускниците са избрали "География и икономика" - 326 заявления, уточни Колев.  
Той подчерта, че за първи път на предстоящата задължителна матура с предмет по избор е включен и изпит за придобиване на степен "професионална квалификация".  "Това е нещо, което през предходните години за учениците от професионалните гимназии е било допълнителен изпит, след полагане на два държавни зрелостни изпита", обясни Гроздан Колев.
По думите му за първи път изпитните работи ще се проверяват електронно на компютри в оценителски центрове, като за област Кърджали той е един. Оценители за региона ще бъдат 18 преподаватели, които вече са получили специални устройства за вход в системата за оценяване, каза още Гроздан Колев.