Лесничеи от три страни засадиха дръвчета в Простор
Лесничеи от три страни засадиха дръвчета в Простор / netinfo
50 дръвчета засадиха участниците в първата по рода си тристранна среща на лесничеи от България, Гърция и Турция, която се проведе в Кърджали. Повод за форума, чийто организатор е Регионална дирекция по горите в Кърджали, беше Европейската седмица на гората, която се проведе под мотото "Да работим заедно за устойчивото стопанисване на горите в Европа".

Участниците в срещата – кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и областният управител инж. Ангел Коджаманов засадиха дръвчета от видовете сребрист смърч, червен дъб, кедър в района на парк "Простор", където растителността беше унищожена от пожар.

По време на тристранната среща представителите на България, Турция и Гърция обсъждаха общи проблеми и най-вече координацията и взаимодействието помежду им при възникването на горски пожари в пограничните райони. Участниците във форума бяха запознати с положителните практики на българските лесничеи в овладяването на ерозирали терени и възстановяването на опожарени гори.

В рамките на европейската седмица на гората всички Държавни горски стопанства в областите Кърджали и Хасково организираха в училищата по места викторини, срързани с гората и опазването й и запознаването с професията на лесничея.