Крумовград се прости с трите момчета
Крумовград се прости с трите момчета / netinfo
Чуйте какво каза зам.-министър Валентин Радев
24132
Чуйте какво каза зам.-министър Валентин Радев
  • Чуйте какво каза зам.-министър Валентин Радев

 Погребаха трите момчета, загинали при трагедията в Крумовград. В село Соколино, община Момчилград и селата Зиморница и Пелин на община Крумовград завършиха траурните церемонии. Разходите за тях пое община Крумовград, където днес е обявен Ден на траур. Тримата тийнейджъри - на 13, 15 и 16 г. загинаха в събота следобед, след като бомба избухна в комплекса за социални услуги в Крумовград, чийто възпитаници са били.

По данните на Министерство на отбраната най-вероятно бомбата-убиец е противотанкова мина 7 62. Тя и масова, а взривателят и действително прилича много на високоговорител, коментира заместник-министърът Валентин Радев на път за Крумовград. За утре началникът на Щаба на отбраната е назначил документална проверка в дивизията в Хасково, където са прибрани и се съхраняват  архивите на закритото през 1999 г. крумовградско поделение, откъдето се предполага, че е изнесено взривното устройство. Целта на проверката е да се установи какви видове боеприпаси от този вид взриватели и какви количества е имало там, какви са маркировките им, като ще се търси съвпадение с установените от службите на МВР надписи върху намерените остатъци от елементите на взривното устройство.

Според Валентин Радев проверката, която министерството е предприело, засега не дава данни, че бившият военен Валентин Тумбалов, за който се разбра, че е задържаният със сина на парнаджията в социалния дом в Крумовград Хамди Али, е човекът, изнасял от поделението намерените в дома на Али боеприпаси, информира Валентин Радев. В Крумовград той инспектира района на закритото поделение и полигона. Целта на проверката е на място да се проучи как опасното взривно устройство е попаднало в тийнейджърите. Заместник-министър Валентин Радев не отрече вероятността то да е било изнесено, когато поделението е било действащо или в периода на закриването му по План „2004" - от средата на 1999 г. до март 2000 г., когато комисията по ликвидирането му е приключила работа.