/ iStock/Getty Images
Две деца на семейство бежанци, пристигнало наскоро от Украйна, вече посещават българско училище. От миналата седмица те са част от училищния живот в Средно училище „П. Р. Славейков“ в Кърджали, каза пред БТА директорът му Милко Багдасаров.

Той посочи, че, въпреки очакването децата да срещат затруднения заради езика, езиковата бариера се оказва бързо преодолима и братята Георги и Николай успешно общуват с връстниците си. 

„Те си се разбират нормално. Е, тук- там се питат с ръце кое какво означава, но това е също част от доброто взаимодействие“,  разказа Багдасаров.
Георги е деветокласник и знае малко български, а Николай – във втори клас и разчита както на помощта на батко си, така и на новите съученици и класната ръководителка Снежана Сотирова, които също му помагат с езика и разбирането на уроците. 

„Задължително слагам детенце при него, което му помага и показва какво пишем. А когато Николай не разбира, аз му обяснявам на руски“, обясни Сотирова и допълни, че второкласникът вече взима и участие в клас.

Брат му Георги също се адаптира и се чувства добре в кърджалийското училище. Момчето споделя, че все още няма учебници, но има няколко тетрадки. Заел се е да учи български, за да се разбира с хората в новата среда.

В Средно училище „П. Р. Славейков“ са готови да посрещнат още деца, като им осигурят добра среда, храна, възможност да се учат и да не са на улицата. До дни кърджалийското училище се очаква да започне да посещава още едно дете на бежанци. Нагласата на ръководство и служители е за съпричастност с хората, избрали родината ни за свое убежище.
 
БТА