/ iStock/Getty Images
Всички деца, бягащи от войната в  Украйна и пристигащи в Пернишка област, ще бъдат изследвани за детски паралич, съобщи пред БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Александър Златанов. Изследването ще се прилата при бежанци до 18-годишна възраст. За целта днес д-р Златанов ще пусне заповед, обяви той. По думите му заболяването е рисково и разпространението му не бива да се допуска.

Д-р Златанов увери, че всички пристигащи украинци се тестват за коронавирус. Около 100 са настанените в региона украински граждани, по данни на областната администрация.

Служителите на РЗИ са изработили специална анкетна карта за събиране на информация от пребиваващите украински граждани на територията на региона, включваща статуса и възможностите за започване на работа, желание за включване на децата в образователната система, необходимост от хуманитарно подпомагане, здравни грижи и всякаква институционална подкрепа.

В Перник миналата седмица отвори врати врати и временен Център за подпомагане на лица, потърсили закрила от войната в Украйна.
БТА