Цветанов: Проблеми със сградния фонд и финансирането забавиха БОРКОР
Цветанов: Проблеми със сградния фонд и финансирането забавиха БОРКОР / netinfo

Има обективни причини за забавянето работата на БОРКОР. Имаше проблеми със структуриренето, защото нямаше сграден фонд, освен това имаше и проблеми с финансирането на проекта, заяви в Кърджали министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов. Според него тези проблеми били на път да се разрешат, разработвайки „пътна карта", по която да се ръководи работата на Центъра  за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

В основата на документа ще стои анализът на най-проблемната част и на местната, и на централната изпълнителна власт, а именно прилагането на Закона за обществените поръчки, каза Цветанов. По думите му реализирането на анализа бил възложен на немски експерт, командирован от федералното правителство на Германия, който е и съветник на министъра в МВР. На тази основа в най-кратки срокове ще да бъде разработена и матрица, по която всички видове власти и ведомства да провеждат обществените поръчки по един максимално прозрачен начин, с еднакви критерии за всички, каза Цветанов.

По думите му в момента се провеждат и конкурси за попълване на състава на БОРКОР. Вицепремиерът обаче не даде ясен отговор кога точно ще заработи Центъра  за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.

Година след създаването на антикорупционната структура към правителството БОРКОР, тя все още не работи, щатът й е запълнен едва на 25%, а изхарчените средства за издръжка са 307 332 лв., съобщава Mediapool.