„Бронзова маска завоюваха франкофоните-театрали от Езиковата гимназия в Кърджали
„Бронзова маска завоюваха франкофоните-театрали от Езиковата гимназия в Кърджали / netinfo

Учениците от френските паралелки към езиковата гимназия „Христо Ботев" в Кърджали получиха престижната бронзова маска на  Международния фестивал на Франкофонския театър, проведен в гр.Варна от 18 до 22 април. Етюда от пиесата на Валери Петров „Честна мускетарска", който те представиха вдъхнови публиката и заслужено получи високата оценка на авторитетното жури. Тя дойде в конкуренция с 19 франкофонски трупи от Европа.

Журито с председател г-н Ришар Лескюр - заместник-председател на Френския културен център в България оцени не само талантливите актьорски превъплъщения на Сузан Ясим, Шениз Юсеин, Веселина Тонков, Мелис Мехмед, Иван Краев, Джунает Сюлейман, Айше Исмаил, а и отличното владеене на френския език.

Представянето на ботевци впечатли не само със забавния диалог, добрата игра,а и с прекрасната музика и хореография. За добрата подготовка на учениците помогна участието им в проект УСПЕХ, който им осигури възможност под ръководството на  Цонка Пашалиева да се упражняват в актьорско майсторство и сами да изготвят костюмите и сценографията на постановката.

Младите таланти изказват своята благодарност и признателност на актьора Атанас Атанасов , помогнал им да открият магията на театъра.