Анти-ДПС коалициите оставяли Кърджали без избор
Анти-ДПС коалициите оставяли Кърджали без избор / netinfo

„Всяка подкрепа на ДПС, особено в Кърджали, е проява на политическо геройство” – това заяви в интервю за Дарик радио настоящият кмет на Кърджали Хасан Азис, който вече беше номиниран за втори мандат от местния общински съвет на ДПС.

Утре се очаква СДС да вземе решение за участието на партията на изборите в Кърджали, след като първоначално местната структура на сините в града обяви, че би подкрепила Хасан Азис за втори кметски мандат.

Пред Дарик градоначалникът обясни, че всеки опит за създаване на „анти-ДПС коалиция” вреди на Кърджали, защото заставайки зад един кандидат, останалите партии не давали възможност за избор на хората в града.

На изборите в Кърджали ДПС винаги е залагало на хората, които са тук в България и резултатите на евроизборите са пример за това, каза още Хасан Азис по повод т.нар. „изселнически вот”.

С уговорката, че все още няма актуална справка за броя на избирателите в Кърджали преди местния вот, кметът на града обясни, че от около 120 хиляди души, които са с постоянен адрес в общината, 70 хиляди от тях имали и постоянен и настоящ адрес, а останалите били само с регистрация по постоянен адрес.

Приетите промени в Закона за местните избори не създават ограничения за участието във вота на българите с двойно гражданство, които живеят в Турция. Тогава не беше прието искането на опозицията и НДСВ да се ограничат изселническите гласове, като право на глас да имат само онези българи, които са живели на територията на страната по постоянен и настоящ адрес най-малко десет месеца преди датата на изборите.