10 комисии ще подготвят работата в местния парламент в Кърджали
10 комисии ще подготвят работата в местния парламент в Кърджали / netinfo

10 постоянни комисии с по 9 члена ще трасират работата на новия Общински съвет в Кърджали, стана ясно след първото му работно заседание, което се проведе днес. Създава се нова Постоянна комисия по земеделие и се запазват старите девет - по бюджет и финанси, по икономическа политика ,  по устройство на територията, по законност и обществен ред, по образование култура и вероизповедание, по здравеопазване и социални дейности, по младежки дейности спорт и туризъм, по транспорт и комуникации, по екология и европейски проекти.

До гласуване на тази точка от дневния ред се е достигнало след консултации на политическите сили, представени в Общинския съвет и постигнат консенсус, в които не са участвали независимият общински съветник д-р Тодор Мухтаров и представителят на ЕНП.

Преди да бъдат гласувани броят и числеността на комисиите двама нови общински съветници, неуспели да присъстват на тържествената сесия, положиха клетва и подписаха клетвени декларации. Това са Величка Георгиева и БСП и Йорданка Гочева от ГЕРБ.  

По време на днешното заседание бе определено и възнаграждението на председателя на Общинския съвет, което е в размер на 100 процента от основната заплата на кмета.

Стана ясно, също, че в Общинския съвет са постъпили протоколи за сформиране на групи съветници по политически сили - съответно ДПС-23-ма, ПП ГЕРБ-9, БСП - 7.

Местните парламентаристи дадоха мандат на временна комисия за актуализация на правилника на Общинския съвет за мандат 2011-2015. Тя ще се състои от 5 членове с председател - председателят на местния парламент. Не се прие предложението да бъде от 7 члена, за да могат в нея да участват и независимият общински съветник, както и този от ЕНП.

Още две комисии бяха институциализирани, а именно постоянна комисия по конфликт на интереси, в която ще участват предимно юристи и комисия по правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Неин председател ще бъде заместник-кметът на общината Нурджан Юсеин.

Независимият съветник д-р Тодор Мухтаров призова ръководството на местния парламент да изпраща покани за сесиите до общинските съветници, както го изисква и правилникът и в тази връзка разказа как е бил поканен за днешната сесия чрез SMS и по телефона.