Здравен медиатор и дни на отворени врати в Кюстендилската болница улесняват ромите и лекарите
Здравен медиатор и дни на отворени врати в Кюстендилската болница улесняват ромите и лекарите / Дима Кирилова,Дарик радио

Най- сериозните проблеми пред хората в кв."Изток" Кюстендил са свързани с липсата на пари за лекарства, ниска здравна култура и липса на добра профилактика, стана ясно на кръгла маса на тема: „Общностен мониторинг на здравните услуги в кв. Изток, гр. Кюстендил".
Общностният мониторинг на здравните услуги в ромския квартал „Изток" на гр. Кюстендил се осъществява за втора поредна година от сдружение „ЛАРГО". Проектът цели да изготви своеобразна карта на здравните проблеми в кв. „Изток" и да провокира системни мерки за преодоляването им чрез организиране на срещи и дискусии със заинтересованите страни - лекари, ръководители на лечебни институции, медицински сестри,представители на Здравната каса и на ромската общност и др.

Здравен медиатор и дни на отворени врати в Кюстендилската болница улесняват ромите и лекарите
netinfo

 

 

 


„Вярваме ,че с прости елементарни действия могат да се облекчи работата на лекари и сестри.Става дума за чисто комуникативни или културни недоразумения.Проблемът е за цялата страна- например, когато една майка на 15 години ражда дете, не се знае в кое отделение да бъде настанена.При постъпващите роми за първи път в болница има лек шок от неразбирането на процедурите и режима.Бъдещите майки стъпват за първи път в болница когато отидат за раждат.Има и проблем с дисциплината на пациентите, бременни или родилки самоволно напускат и не се знае къде са, кой се грижи за детето им.Хубаво е и в Кюстендилската болница да се въведе практиката на ден на отворени врати за родилки и здравен медиатор.Той да въвежда жените, които за първи път влизат в болница, да намали напрежението и да улесни работата на лекарите", коментира социологът Валентин Стойчев.
Основният проблем, който регистрира изследването е свързан с профилактиката.75% от анкетираните не ходят на редовни профилактични прегледи.Друг основен проблем е необходимостта бременните жени да ходят на платени АГ прегледи, дори и когато са здравно осигурени.