Започва традиционната акция „Зима
Започва традиционната акция „Зима / Дима Кирилова,Дарик радио

Традиционната акция „Зима „ започва от утре на територията на цялата страна.В Кюстендилска област ще бъде мобилизиран целия ресурс на „Пътна полиция" , информира главен инспектор Радослав Буюклийски, началник на сектор „Пътна полиция" . „Акцията е на три етапа- от 1 до 8 ноември с акцент към велосипедистите и водачите на превозни средства, теглени от животинска тяга. Втори етап от 9 - 22 ноември, който е насочен към пешеходците и от 16 ноември е третата част. Тя ще бъде насочена към безопасното шофиране през зимния сезон от страна на водачите на моторни превозни средства. „На територията на всяко районно управление на МВР ще се проведат минимум по две специализирани полицейски операции по тематиката на етапите. При проверките ще се обърне внимание върху изправността на всички светлинни източници и сигнализация. Щ есе следи и за спазване на правилата от страна на пешеходците", коментира Радослав Буюклийски.
През есенно-зимния сезон - 2015/2016 година в областта са възникнали общо 157 произшествия от които 27 тежки, с 5 убити и 27 ранени.
В рамките на акцията ще бъдат направени поне две специализирани операции по отношение на движението на пешеходците и спазването на правилата .Особено в централната градска част те пресичат на необозначени за целта места, зачестяват и инциденти на паркинги.Глобата за неправилно пресичащ пешеходец е 20 лв., за прескачана на заграждение- 50 лв.
От „Пътна полиция" призовават пешеходците да се движат в тъмната част на денонощието с дрехи, на които да има светлоотразителни ленти, които да привличат вниманието на шофьорите и да не се стига до тежки пътни инциденти.