/ netinfo
Единайстият международен фолклорен конкурс „Пауталия" - Кюстендил 2017, организира НЧ «Братство 1869». Той ще се проведе от 7 до 9 юли 2017 г., и е под пaтронажа на кмета на Община Кюстендил - г-н Петър Паунов.
Цел на конкурса: Да даде поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от различни държави, които да покажат богатството на своя фолклор; да съхрани и популяризира българското народно творчество и да покаже неговото достойно място сред другите народи.
Конкурсът е включен в Програмата за подпомагане на деца с изявени дарби, приета от Министерски съвет, по която ще бъдат отпуснати по 3 едногодишни стипендии за индивидуални изпълнители по народно пеене от 14 до 17 годишна възраст. Ще бъдат присъдени и 2 еднократни стипендии от 500 лв., осигурени от Фондация „Проф. Кирил Стефанов” за двама индивидуални изпълнители по народно пеене от 11 до 13 годишна възраст.
 
Конкурсът се провежда в 3 раздела :  Народни танци,народни песни и авторска песен
      Народни танци:
       до 12 г.,    до  17 г.,    над 17 г.
Фолклорните танцови състави да не надвишават  20 човека и съпровод - до 6 човека.
  Програма - до 15 мин. 
      Народни песни:
            -  солови изпълнители:
Първа възрастова група - до 10 г. включително,  
Втора възрастова група – от 11 г. навършени до 13 г. навършени включително,  
Трета възрастова група – от 14 г. навършени до 17 г. навършени включително,
Четвърта възрастова група – от 18 г. до 30 г. включително,
Пета възрастова група - над 30 г.  
                                            Програма – до 6 мин.
!За участниците в Трета възрастова група /14-17 г./ – задължително изпълнението на една бавна и една бърза песен.
             - фолклорни формации:
     до 12 г.,     до 17 г.,     18-30 г.,     над 30 г.
Фолклорните формации да не надвишават 20 човека и съпровод - до 6 човека.
                                         Програма - до 10 мин. 
 
      Авторска песен 
      до 17 г.,    над 17 г.     Програма - до 10 мин.
2. Всички участници се оценяват от професионално жури и се класират от I-во до III-то място в отделните групи и раздели.   
В категорията индивидуални изпълнители по народно пеене от  14 до 17 годишна възраст ще бъдат присъдени 3 едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно, осигурени по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата. По тази причина в тази категория ще бъдат присъдени по едно първо, едно второ и едно трето място. Участниците в тази възрастова група - децата от детските музикални школи, профилираните училища и училищата по изкуствата се състезават в обща категория.
Във всички останали групи участниците се състезават в две категории – детски музикални школи и музикални училища.
Ще бъдат присъдени и 2 еднократни стипендии от 500 лв., осигурени от Фондация „Проф. Кирил Стефанов” за двама индивидуални изпълнители по народно пеене от 11 до 13 годишна възраст.
Организаторите предвиждат 3 специални награди в отделните категории. Всички състави получават грамота за участие.Участниците в конкурса осигуряват сами музикалния съпровод. Всички разходи по пътуването и престоя в гр. Кюстендил са за сметка на участниците. Записването продължава до 26 юни.