/ iStock/Getty Images
В Кюстендил ще заработи пункт за събиране на хартия и пластмаса, това съобщиха кметът на Кюстендил Петър Паунов и общинският еколог Ирина Велкова.

Всеки четвъртък, между 9:00 и 13:00 часа, жители на общината ще може да се освободят от излишната хартия и пластмаса на пункт при цирковата площадка в Кюстендил, съобщи Паунов. 

"Там ще има колеги, които сортират отпадъците на място, за да не се налага да я извозваме, да замърсяваме допълнително нерегламентирани сметища и да препълваме контейнерите. Отпадъците ще бъдат предавани директно на фирми, които работят с разделянето на отпадъци", каза Паунов.

Организаторите апелират към всички, които ще се включат в акциите, да сгънат хартията и картонените опаковки, а пластмасовите шишета - да смачкат и да премахнат капачките им. 

"Тази възможност е не само за домакинствата, но и за търговците", каза още Паунов. 

Кметът обяви и друга екологична инициатива на общината - за поставяне на компостери, в които да се събират зелени отпадъци. Те ще бъдат преработвани за наторяване. За целта жителите на общината трябва да попадат в кметството молба за предоставяне на компостерни контейнери, за които те ще поемат грижата, за да не се изхвърлят в тях и други отпадъци. 
БТА