/ iStock/Getty Images
Състав на Районен съд-Кюстендил постанови условна присъда на шофьор от Черна гора и 6-ма бежанци от Сирия и Сомалия, опитали да излязат през границата ни със Сърбия. Това са поредните осъдени бежанци, задържани в района на Трекляно на сръбската граница. Според данните та са вече са над 120, съобщи БНР.

Случаят е от 11-ти октомври тази година в района на село Долни Кортен, община Трекляно. 21-годишен мъж от Черна гора превозвал с лек автомобил "Фиат" и е подпомагал шестима чужденци да преминат границата на страната в нарушение на закона. Деянието не е осъществено докрай, групата е задържана. Районен съд му наложи наказание "лишаване от свобода" за срок от 2 години, както и глоба от 5000 лева. На двама от обвиняемите бежанци, които са непълнолетни, съдът наложи наказание "обществено порицание", а на останалите - "лишаване от свобода" за срок от 3 месеца и глоба в размер от по 100 лева. 

България поддържа диалог с всички съседки за недопускане на нови миграционни маршрути


Одобрените споразумения имат последиците на влязла в сила присъда. Определенията на Районния съд са окончателни и не подлежат на обжалване. Пребиваването и задържането на бежанци в Треклянско е ежедневие. 

Чужденците ползват известни и на местните хора маршрути, за да стигнат през границата до Босилеград, където има център за бежанци, а оттам поемат към Западна Европа, коментират в Треклянско.
 
БНР