Ученик от Кюстендил за Брюксел, терора, късмета и срещата с Кристалина Георгиева
Ученик от Кюстендил за Брюксел, терора, късмета и срещата с Кристалина Георгиева / Личен архив
Ученик от Кюстендил за Брюксел, терора, страха, късмета и срещата си с Кристалина Георгиева
85385
Ученик от Кюстендил за Брюксел, терора, страха, късмета и срещата си с Кристалина Георгиева
  • Ученик от Кюстендил за Брюксел, терора, страха, късмета и срещата си с Кристалина Георгиева

Кюстендилският ученик Георги Христов от Езикова гимназия Кюстендил се завърна от Брюксел, в деня на терористичните атаки. Той и останалите младежи, победители в конкурса за есе "Европейско междучасие", които бяха на посещение в европейската столица, по покана на евродепутатът Светослав Малинов, са излетели от "Шарлероа".
"В часа на атентата на едното летище, ние сме излетели от другото. Екипът от придружаващи ни са знаели за бомбите, но по обясними причини не са ни казали, а ни съобщиха като кацахме в България. Когато включихме телефоните, имахме по 50 неприети повиквания. От офиса на г- н Малинов са се обадили на родителите ми да им кажат, че всичко е наред с нашия полет и летище", разказа пред Дарик Георги Христов. Той е бил на взривените метростанции, предната вечер.

"Програмата беше много интересна, но целия град беше силно военизиран. Отвсякъде хора с оръжия, военни, проверяват, обтегната обстановка. Не беше спокойния европейски град. Странно бе, явно са очаквали, имали са съмнения, че нещо ще се случи. Сега осъзнах, че може да се случи на всеки от нас. Досега само слушах и гледах", коментира ученикът от Езикова гимназия.

Георги Христов трябва да пътува за Брюксел отново на 13 април за награждаването си като победител от конкурса "Млад преводач" за България.
"Замислих се дали да тръгна отново, но целта на тези атаки е да ни сплашат, че нямаме свобода и право на пътуваме. Аз избирам да пътувам, не искам да им се сбъдват плановете. Опасно, нас ни спаси късмета. Не трябва да позволим да ни изплашат", каза пред Дарик Георги Христов.

Той се е срещнал в Брюксел с комисар Кристалина Георгиева, по лична покана, защото тя няма да успее да награди него и победителите от останалите европейски държави н конкурса "Млад преводач", на 14- 15 април.
"Организираха всичко, дойде човек да ме посрещне и ме заведоха до кабинета й. Емоцията беше наистина невероятна, защото малко или много се чувстваш специален. Говорихме си на различни теми- езици, коли..... Тя е невероятно усмихнат човек. Пита ме как са нещата в Кюстендил, как вървят черешите", каза ученикът от Езикова Гимназия Георги Христов.