Красимир Георгиев
Красимир Георгиев / netinfo
Община Дупница ще обяви обществената поръчка за избор на проектант за първата клетка на Центъра за преработка на отпадъци. Това стана ясно след среща на представители на 6 общини, обединени в Сдружение „Рила еко“.

Зам.-кмета на община Дупница Красимир Георгиев съобщи, че имат готовност да обявят още следващата седмица. Имайки предвид, че клетката ще бъде собственост на Сдружение „Рила еко“ е била необходима среща с представители на всички 6 общини, за да се вземат решения за предстоящата поръчка.

Те са уточнили, че не е необходимо да бъде правена по сложната процедура по съвъзлагане на общините, община Дупница ще е възложител на поръчката. Всички останали общини ще участват с полагащия им се финансов ресурс, пропорционално на броя на населението. Преди да бъде обявена обществената поръчка, като всяка една от общините ще се запознае с документацията.

Трябвало е да се прецени и финансовия ресурс необходим за работното проектиране. Засега конкретни суми не може да бъдат посочени, но е взето решение за процентното съотношение. Община Кюстендил - 49 %, община Дупница 32 %, останалите са с дял под 10 %.

Все още не може да се каже каква ще е цената на работния проект, прогнозната стойност ще бъде около 200 000 лв., но крайната цена ще стане ясна, след приключване на процедурата. Зам. кметът Красимир Георгиев изрази надежда, че в средата на януари ще има избран проектант. Началото на март трябва да има работен проект, който да се входира пред ПУДООС.

Междувременно вече е обявена обществената поръчка за избор на фирма, която да извършва дейностите по предварително третиране на около 19 000 т отпадък на година на общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол, както и транспортирането за последващо оползотворяване.

Поръчката е с прогнозна стойност 2 400 000 лв., а срока е 2 години. Мярката се налага тъй като сметищата, на които сега се извозват отпадъците са незаконни и трябва да бъдат затворени в края на годината, а няма изграден Център за преработка на отпадъци. Офертите ще бъдат отворени на 29 декември.