Туристи от ТД Осогово с поход до Ючбунар за 100- годишен юбилей
Туристи от ТД Осогово с поход до Ючбунар за 100- годишен юбилей / netinfo

Туристи от ТД"Осогово" почетоха 100- годишния юбилей от първия организиран поход, като си дадоха среща в местността Ючбунар. Дългогодишният водач Владимир Ников разказа на младите участници част от историята на дружеството. Д-р Маргарита Исталиянова, едно от най-новите попълнения в дружеството благодари за приятните изживявания и красивите места, които е посетила благодарение на многобройните мероприятия организирани от дружеството.

Туристи от ТД "Осогово" с поход до Ючбунар за 100- годишен юбилей
netinfo

На 25 март 1914 г., 20 души-ученици от Кюстендилската Мъжка гимназия, в една беседка на градската градина основават младежко туристическа дружество „Руен", с председател Кирил Цонев. Приема се, че тази дата е началото на организирания туризъм в нашия край. На 2- ри април 1914 год. е направен първият организиран поход до местността Ючбунар.
След набиране на средства започва и строителството на първата хижа в Осоговската планина. Откриването и става на 12 юли- Петровден 1928 год. С построяването на хижата се сбъдва мечтата на кюстендилските туристи да си имат свой дом в планината. Дружеството развива активна дейност, която в годините около Втората световна война замира. Веднага след войната, дружеството набира бързо сили, привлича в редиците си над 350 членове. Правейки равносметка на дейността през годините на дружеството, то е имало не само отлични туристи, но и много добри планински водачи, и не може да не споменем имената на Милан Киселички, Йордан Зарев, А. Икономов, д-р Д. Стефанов, Йордан Йорданов, м.с. Стефан Иванов, Благой Симов, Еремийчо Еремиев, д-р Хр. Демиревски, Кирил Давидков, Владимир Ников, Георги Пейчев и др., пише до Дарик секретарят на ТД "Осогово" Силвия Михова.
В своята 100-годишна история дружеството полага основите и постига добри резултати в развитието на ориентирането, алпинизма и спортното катерене, спелеологията, водния и колотуризма. Успехи има и туристическия хор „Осоговско ехо", който в своята творческа история завоюва редица призови награди. Дружеството успешно развива връзките си със своите съседи от Македония и Сърбия.

Туристи от ТД "Осогово" с поход до Ючбунар за 100- годишен юбилей
netinfo

Дружеството е носител на два ордена „Кирил и Методий" І и ІІ степен по случай 50 и 75- годишнината си. Тази година ще бъде издадена книга с историята на 100- годишното дружество. Всички мероприятия на дружеството през тази година са посветени на славния юбилей, но официалното честване ще бъде на 04 юли, от 17,30 ч. в читалище „Братство" град Кюстендил.
На 05 юли тържествата продължават в Осоговската планина с походи, забавни игри и демонстрации, както и с много песни и спомени от годините. На 06 юли ще се проведе традиционното изкачване на връх Руен.
Честит юбилей, уважаеми членове на ТД „Осогово", планинари и приятели на планината!
ТД"Осогово" ще има общо отчетно събрание в голямата зала на читалище "Братство"- Кюстендил, на 15.04.2014 год., от 17,30 ч.
На 17 април, от 11,00 ч.. на паметника на Людмил Янков и Стоян Наков ще се поклоним пред подвига на тези велики алпинисти, уточнява Силвия Михова.