ТЕЦ Бобов дол работи с 1 блок. Складът е препълнен с въглища
ТЕЦ Бобов дол работи с 1 блок. Складът е препълнен с въглища / netinfo

  С половината си мощност работи в момента ТЕЦ "Бобов дол". По разпореждане на енергийният оператор работи само 1- ви блок, който произвежда от 150- 180 мегавата в зависимост от нуждите на системата. Блок №2 е спрян по диспечерско разпореждане от 11 август, съобщи за Дарик изп. директор на централата Владимир Владимиров.

  "Складът ни е пълен с 270 000 тона въглища. Затруднено е приемането на нови количества, няма къде да ги складираме. Разтоварваме по 5 000 тона всеки ден, толкова горим на денонощие, като заработят 2- та блока ще приемаме по 11 000 тона", коментира инж. Владимиров. Централата работи със 7 мини, от които снабдява въглища.

  Очаква се 2- рият блок на ТЕЦ "Бобов дол" да влезе в експлоатация утре, след като 6- ти блок на АЕЦ "Козлодуй" излезе в ремонт.

  Блок №1 на топлоцентралата е преминал основен ремонт и е готов за есенно- зимния сезон. Блок №3 е основно ремонтиран миналата година и ще бъде в профилактика за 15- та дни през октомври. Блок №2 е спрян по договорка с ЕС на 31.12. 2007 г.

  "За да бъде пуснат отново в експлоатация блок №2 трябва да се покрият нормите за емисиите от вредни газове. Това значи инвестиции в серочистващи инсталации, рехабилитация на филтрите или нови, и реконструкция на горивната уредба", каза Владимир Владимиров. Той допълни, че централата работи нормално, очакват се новите собственици, след като приключи процедурата по приватизация.

  В ТЕЦ "Бобов дол" работят 946 души от всички общини в областта