Съдът остави в ареста задържан за въоръжения обир на златарско ателие в Дупница
Съдът остави в ареста задържан за въоръжения обир на златарско ателие в Дупница / Даниела Атанасова, Дарик радио

Георги Николов, задържан за въоръжения обир на златарското ателие в Дупница на първи декември, остава постоянно в ареста, реши троен съдебен състав на Кюстендилски окръжен съд.

Защитата на Николов поиска домашен арест или парична гаранция, тъй като трябва да се грижи за болната си майка, изписана от лечебно заведение в София с онкологично заболяване. Освен това подсъдимият живее на съпружески начала с жена, която е с тежка бременност. Случилото се я кара да приема антидепресанти, което може да доведе до здравословни проблеми.

"Във времето на обира клиентът ми е бил на Боровец, за да носи храна на работници в павилион, който е наел. Мярката е прекалено сурова. Не са налице достатъчно доказателства, че е извършил деяние по член 198 от Наказателния кодекс. След като е разбрал, че е търсен сам се е предал", каза в съдебната зала защитата на Георги Николов.

Представителят на Окръжна прокуратура, Костадин Босачки настоя за постоянна мярка, тъй като Николов има 4 осъждания за нанасяне на средна телесна повреда, а справка в ОДМВР Кюстендил сочи, че срещу него има образувани 3 досъдебни производства, които не са приключили.

"Престъплението е тежко по смисъла на закона. Използвана е полицейска униформа, имало е и рисков момент за множество граждани", допълни прокурор Босачки.