Събор на браздата в Бобешино
Събор на браздата в Бобешино / netinfo

За пета поредна година община Кюстендил организира традиционния международен събор „Краище". Домакин е  граничното село Бобешино, точно на националния празник 22 септември - Деня на независимостта.

Партньори на община Кюстендил са- община Босилеград, Сърбия и община Крива Паланка, Македония. За настроението на гостите на събора ще се грижи танцов ансамбъл "Пауталия", с ръководител Валентин Кенов, както и танцов състав от Босилеград.

 И тази година  от община Кюстендил организираха транспорт за всички желаещи да посетят събора.

Село Бобешино се намира в Чудинската п ланина. През него са минавали т.нар. "Железарски пат" и "Борнарски пат", които през средновековието са свързвали областта с Кюстендил и Крива паланка. Най-старото писмено сведение за селото е от 1866 г., тогава то е имало 38 домакинства и 322 жители.

Черквата "Свети Йоан Кръстител" в Бобешино е построена е през 1886 г. Намира се на самата българо-сръбска граница, над селото. През 1920 г., съгласно Ньойският договор, границата минава през самия храм, но след намесата на местното население, международната комисия се съгласява и тя е прокарана на няколко метра от черквата.