/ РУО-Кюстендил
Общински съвет-Дупница ще гласува докладна от кмета Методи Чимев за промяна на името на Средно училище „Св. Паисий Хилендарски”, в Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски”.

19 паралелки след 7 клас предлагат директорите на училища в Дупница

В Община Дупница е постъпило мотивирано предложение от директора на училището Виолета Инкьова. Предлаганата промяна цели в наименованието на училището да се включи означението „езиково”, тъй като в същото се извършва обучение в профил „Чужди езици”.
 
От учебната 1998/1999 г. до момента, в СУ „Св. Паисий Хилендарски“- град Дупница се изучават чужди езици, училището е преобразувано в средно и се въвежда учебен план с ранно чуждоезиково обучение от І клас и прием след завършен VІІ клас в профил „Чужди езици“.

Учениците от начален етап (І-ІV клас) в Раздел „А” на учебния план (задължителни учебни часове) изучават по избор един от следните чужди езици: английски, немски, руски и испански език; част от часовете от Раздел „Б” на учебния план (избираеми учебни часове) са дадени на изучавания чужд език. От V клас учениците изучават допълнителен чужд език, различен от изучавания в начален етап – по избор от горепосочените чужди езици.

Училището отговаря на изискванията на чл. 81, ал. 3 от ЗПУО – най-малко три учебни предмети извън предмета „Чужд език” да се изучават на чужд език. Предметите „История и цивилизация”, „География и икономика”, „Химия и ООС” се преподават на английски  и испански езици, а предметът „Физика и астрономия” – на испански език.

Информационна кампания „Училището свърши сега накъде” в Дупница

След завършено основно образование в училището се приемат ученици в Профил „Чужди езици“, за момента с варианти: английски с испански език и испански с английски език, с тенденция да се разнообразят вариантите и с възможност да се предлагат и немски и руски езици.

Двата чужди езика са профилиращи предмети в гимназиален етап. В раздел „В” на учебния план (факултативни учебни часове) се дава възможност на учениците да изучават допълнително избраните чужди езици и допълнителен език по желание, различен от профилиращите.

Педагогическите кадри по чужд език са правоспособни и преминали квалификация: английски език – 7 учители; испански език – 4 учители; немски език – 2 учители; руски език – 3 учители.

През учебната 2018/2019 година в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница се обучават при едносменен режим 995 ученици в дневна форма на обучение, разпределени в 41 паралелки.

От тях: в начален етап (І-ІV клас) – 446 ученици в 19 паралелки; в прогимназиален етап (V-VІІ клас) – 333 ученици в 13 паралелки; в гимназиален етап (VІІІ-ХІІ клас) – 216 ученици в 9 паралелки.
Дарик- Кюстендил