Студенти показаха сътвореното по стъпките на Майстора
Студенти показаха сътвореното по стъпките на Майстора / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Много ни хареса атмосферата. Хората бяха много сърдечни, посрещнаха ни много добре, коментираха пред Дарик студентите от Художествената академия, които участваха в пленера „В духа на Майстора". Студентите, от катедрите Живопис и Скулптора твориха в село Шишковци, където и бяха настанени. Те показаха труда си в изложба, която е подредена в Художествена галерия „Владимир Димитров- Майстора".


„Пленерът върви във възходяща линия. Ще се радвам да вкараме и нови неща, за да не бъде просто поредния пленер. Искам да изкажа моите искрени благодарности към хората от село Шишковци и кмета Климент Терзийски, към община Кюстендил и фирмата на Александър Малинов. Започнахме този проект като студентска практика, той прерасна в пленер, а догодина ще се радвам ако еволюира в международен фестивал", каза при откриването директорът на галерията Валентин Господинов.


Кметът на Шишковци Климент Терзийски поздрави и благодари на студентите. „Те раздвижиха селото, въведоха младежкия дух, бяха много добри. Доказаха, че умеят да работят, могат да се веселят и винаги са мили и добри. Като се разделяме ще ни бъде много тъжно. Правим всичко, за да се чувстват в средата на Майстора", заяви Терзийски.
Художествената академия бе представена от водещия катедра Скулптора- доц. Светослав Христов и проф. Андрей Даниел- преподавател в катедра Живопис.
„Става чудо тука. Виждам нашите студенти в нова светлина. Обхваща ги някакво въодушевление, дали защото в Шишковци се чувстват като у дома си, дали защото светлината е особена, храната е силна, не знам!? Но, това което виждам ме заразява с ентусиазъм и съм сигурен, че нещата ще продължат да се развиват. Това ще превърне вашият прекрасен град в един от центровете на изкуството и културата в България", коментира проф. Андрей Даниел.


Гостите, сред които кметът на община Кюстендил Петър Паунов, председателят на ОС Михаела Крумова, зам.- кметовете Росица Плачкова и Светослав Василев бяха почерпени с череши и чаша вино.


„За първи път съм в село Шишковци. Най- силно впечатление ми направиха хората. Аз съм от малък град, хареса ми, че хората са по- сплотени. Разбирам защо Майстора е творил тук. Ще запомня самата атмосфера, успях да творя през този пленер", каза пред Дарик Пламена, която е избрала за модел красивата гимнастичка Даяна Райчова.
„Много ми хареса атмосферата. Хората бяха много сърдечни, посрещнаха ни много добре.


Моите платна отразяват природата, тя ме впечатли най- много в село Шишковци. Даже си набрах две торби с мащерка за вкъщи. Впечатлена съм от природата, която е чиста и непокварена и хората са много чисти", разказаха пред Дарик студентките Александра и Петра. Сред техните колеги има момичета от Италия и Македония.

Доц. Светослав Христов, който взе думата в края изказа пред гостите на изложбата, че 24 юни е рождената дата на директора на ХГ "Вл. Димитров- Майстора" и преподавател в Художествената академия Валентин Господинов.