Стрелят по 10 лисици на 100 кв. км, ще ги изследват за бяс
Стрелят по 10 лисици на 100 кв. км, ще ги изследват за бяс / netinfo

Във връзка с откриването на ловния сезон на 8 август, ръководството на РВМС- Кюстендил ще проведе среща с дружинките от ловно- рибарско дружество "Елен".

"Необходимо е да се проведе изследване за бяс по лисиците, като трябват проби от 8 до 10 лисици, отстреляни на площ от 100 кв. км. Контролът е за да се провери резултата от ваксинацията проведена през май, когато със самолети бяха разпръснати ваксини в цялата страна", коментира за Дарик директорът на РВМС д- р Латин Димитров.

От началото на годината в областта има регистрирани 3 случая на бяс по лисиците. Последният е от края на миналия месец в село Джерман, община Дупница, където жена уби в двора си болно животно. Проведена е необходимата ваксинация на всички животни в селото, съобщиха от ветеринарната служба.

68- годишната Ледка Войнова не е ухапана или одраскана, но е имунизирана. Кметът на селото Ангел Цветков обясни, че е извършена евтаназия на домашното куче на семейството, което е било в пряк контакт с лисицата. Труповете на двете животни са транспортирани до екарисажа - обясни Ангел Цветков. Той допълни, че са ваксинирани 480- те домашни животни в селото.