Дупница
Дупница / netinfo
С изложба стартира изпълнението на проекта на Исторически музей Дупница, с който ще бъде възродена дупнишката шевица. На 27 септември Светлана Костова представя „Светото писание на българите”. Откриването е в 17 часа, а изложбата ще може да разгледате през целия месец октомври. Светлана Костова е магистър по История и магистър по Икономика от Софийския университет, а от 2006 година до сега се отдава на любовта си към изкуството и рисуването. Припомням, че музея в Дупница спечели проект към Национален фонд „Култура” по модул Културно наследство: "Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица."„Съхранените образци на дупнишката шевица остават затворено знание под музейната витрина. Нашата идея е да възродим и върнем в бита на дупничани (и не само), тази красота от багри, символи и знаци” споделиха от музея в града.
В осъществяването на проекта партньори ще бъдат 
Научен консултант - гл. ас. д-р Иглика Мишкова от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, която ще ни сътрудничи в изследователската и научна дейност.
Ани Йовева – дизайнер на гоблени, бродерия и дантела. НЧ „Пейо Яворов – 1927” с читалищен секретар Юлия Атанасова, ще бъдат домакини на някои от седенките предвидени по проекта. От музея се надяват интерес да проявят и училищата. 
Първата седянка е на 30 септември, за която вече са се записали първите желаещи. С тази група ще бъдат направени още четири обучителни срещи, а през ноември ще започне обучението си следващата група.
Албумът с образци и схеми с дупнишката шевица, който подготвят със съдействието на ИЕФЕМ – БАН, ще представят като коледен подарък.
Дейностите по проекта ще подължат до 30 май 2019 г.