/ netinfo
Шофьорът на училищния микробус Румен Иванов Архипов, спасил живота на 12 деца, бе удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Кюстендил. Това се случи на днешната сесия на Общински съвет-Кюстендил. Докладната бе внесена от кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Предлагат посмъртна награда за кюстендилския шофьор, починал по време на работа

„Свръхчовешка постъпка, която се равнява на героизъм. Човек, който в последният миг не мисли за себе си и мисли за здравето на децата, може само да заслужава преклонение и се надявам, че всички наши съграждани му се прекланят. Мир на праха му”, заяви Петър Паунов. Румен Архипов е роден на 11 март 1964 година.

Шофьор на училищен микробус почина в движение, но спаси децата

Учил е във Второ Основно училище и в Техникума по електротехника. Трудовият му стаж е в Оптико-механичния завод и Мини Бобов дол. От 15 години е шофьор в транспортна фирма, превозваща ученици от град Кюстендил към селата в общината. Той е един от любимите шофьори на учениците.

Възпитател не е пътувал с децата по време на инцидента с училищния автобус

Кметът Петър Паунов обясни, че се очаква доклада от Инспектората по образованието, заради липсата на възпитател в автобуса. „Имаме разкаянието на човекът, който си е позволи да отсъства. Очакват се предложения за дисциплинарни наказания. Уверявам ви, че те ще бъдат най-справедливите. Взети са необходимите мерки това да не се повтаря”, допълни Паунов.