/ netinfo
Безплатни медицински прегледи за децата от 1 до 3 клас организира „Ротари клуб“ Дупница. Около 1200 деца ще бъдат прегледани в рамките на кампанията. В момента текат профилактични очни прегледи на децата от 1 до 3 клас.

До началото на ваканцията ще бъдат прегледани всички, чиито родители са дали съгласие за това. Преди началото на прегледите всички родители са попълнили декларации дали са съгласни или не децата да бъдат прегледани обясни Йонко Гергов от „Ротари клуб“ Дупница.

Очният преглед се извършва при д-р Таня Димитрова и по график децата ще бъдат заведени от своите класни ръководители. Отделно от това лекарите от детско отделение на общинската болница ще започнат прегледи от 1 май, също по изготвен график, като медиците ще посещават съответното училище. Този преглед ще включва проверка на сърдечен ритъм, бял дроб, лимфни възли и гръбначни изкривявания.

Наесен за най-малките е предвидена още една инициатива, но тя ще бъде далеч по-забавна. Ще бъде организирано състезание „Бързи, смели, сръчни“ в Спортната зала. На 25 май за по-големите ученици е предвидено състезание щафетно бягане и крос, което ще се проведе в централната градска част.

Ще стартира и една по-мащабна кампания „Анти дрога“ насочена не само към децата, но и към техните родители. От главна дирекция на полицията вече са осигурени информационни материали насочени преди всичко към родителите, в момента се печатат останалите информационни брошури обясни Йонко Гергов.

Той посочи, че през новата учебна година ще бъде организиран семинар с лектори, които да говорят с децата за вредата от наркотиците. „Особено важно е информацията да стигне до родителите защото много от случайте родителите се явяваме заслепени, че нашето дете е най доброто и най-умното, и не би посегнало, но не оценяваме риска от средата, в която живее и общува нашето дете затова е важно родителите също да бъдат ангажирани“ смята Гергов.

Средствата за всички инициативи, които ще се провеждат сега и тези, които са планувани за есента са от благотворителния коледен бал на Ротари клуб Дупница, на който са събрани над 12 000 лв.