Римска гробница откриха в Сапарева баня при строеж на къща
Римска гробница откриха в Сапарева баня при строеж на къща / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Изцяло запазена римска гробница проучват археолози в Сапарева баня. Това е едва втората проучена римска гробница. Първата е през далечната 1911 година. Разкопките в Сапарева баня текат от няколко дни, намират се в частен имот и са открити случайно, при изкопни работи за строителство на къща. Ръководител на обекта е археологът Веселин Хаджиангелов. Той ръководеше и проучванията на Цари Мали град край самоковското село Белчин. Гробницата открита в Сапарева баня е използвана вторично, независимо, че плочата, с която е била зазидана е непокътната. Била ограбена обаче и преизползвана за погребване на следващи покойници, обясни Хаджиангелов.

Римска гробница откриха в Сапарева баня при строеж на къща
netinfo

Най-вероятно гробницата е семейна, запазени са останки от три индивида- мъж, жена и дете. Предполага се, че мъжът е от военното съсловие, заради намерените бронзови цинтове от калигите, от войнишките сандали. Архитектурата е непокътната, тук за първи път има използване на розов хоросан, което показва, че собственикът не е бил случаен човек. Бил е богат и значим във военната йерархия.

Римска гробница откриха в Сапарева баня при строеж на къща
netinfo

Селището Германея е защитен археологически резерват, благодарение на Регионалния исторически музей. Всички бъдещи разкопки много ще обогатят историята на този край, коментира още археологът. Проучването на обекта ще продължи около 30 работни дни.
След приключване на спасителните разкопки, Веселин Хаджиангелов ще продължи с археологическо проучване на още един обект в непосредствена близост до този.