Разбиха международен контрабанден канал на ГКПП Гюешево
Разбиха международен контрабанден канал на ГКПП Гюешево / netinfo

 Международен канал за контрабанда на цигари, хранителни стоки и текстил е разбит на ГКПП "Гюешево",при специализирана акция на ДАНС, Областната дирекция на полицията и Териториалната дирекция на НАП в Кюстендил, съобщават от ДАНС.

Акцията е проведена на 28 срещу 29 май. Иззети и конфискувани са 5 382 кутии цигари, над 8 тона захар и голямо количество китайски текстил без документи за произход. Извършителите са български и македонски граждани. Те са изкупували и акцизни стоки в безмитните магазини на границата,  в съучастие с митнически и гранични служители са ги внасяли и продавали на вътрешния ни пазар. В хода на оперативните действия е установено, че дейността на контрабандистите е подпомагана от митнически служители на ГКПП „Гюешево”.   

През последната година дейността на контрабандистите е нанесла щети на държавния бюджет в размер на няколко милиона лева. Работата по случая продължава.

“Нямаме данни за задържани наши колеги, казаха от кюстендилската митница. Оттам отрекоха да се информирани за провеждането на акцията и за участието на техни служители в контрабандния канал. За замесени в незаконната дейност  гранични служители не потвърдиха и от Регионалния граничен сектор.

От инстиуциите отказаха коментари с мотива, че операцията е ръководена от ДАНС.

“Имало е сигнал от цивилни служители на агенцията за задържани  кутии с цигари от марките “Асос”, “Карелия” и “Бонд”, които са поискали съдействие от дежурните митничари на Гюешево, защото ние администрираме акцизните стоки”, обясниха от кюстендилската митница. Цигарите са задържани в митницата, а по данни на служителите на ДАНС нарушителите са избягали.

Вероятно ще бъде съставен акт за митническо нарушение срещу неизвестен извършител, казаха още оттам.