Министърът на правосъдието Крум Зарков направи символична първа копка, с която започна изграждането на нов затвор, свързан с учебен център, в района на сегашното затворническо общежитие в с. Самораново, община Дупница.

"Много съм щастлив, че днес се осъществява първата копка на нов затвор в България, нещо което не се е случвало през последните 60 години и нещо, за което много министри преди мен са се трудили", каза министърът на правосъдието. "Това е важно да се случи за цялата система на правосъдието, важно е и за всички хора, които не попадат в затворите, защото България е с изключително голяма степен на рецидив", посочи министърът. Той уточни, че качествената работа вътре в затвора е важна за сигурността за всички, които са отвън.

Крум Зарков Самораново затвор строеж
БТА

Това събитие ще се отрази на целия район, защото ще бъдат създадени повече от 90 работни места, ще има и учебен център, който ще функционира като малък университет. Ще има и производствени бази, които ще допринесат за икономическото развитие в района", каза още министър Зарков. Той посочи, че се надява до 13-14 месеца обектът да бъде построен.

Министър Зарков посочи, че има уверение от министъра на регионалното развитие за навременно изграждане на необходимия водопровод за село Самораново във връзка с опасенията на местните хора, че затворът ще застраши водоподаването на жителите на селото. Министър Зарков увери, че че няма причини и за притеснение по отношение на сигурността на хората в района. "Затворът ще бъде много модерен и максимално защитен", посочи министърът.

Започва строежът на първия от 60 години насам затвор в България

Гости на откриването бяха бившите правосъдни министри Надежда Йорданова и Данаил Кирилов, настоящият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който също е бивш правосъден министър. Присъстваха също заместник омбудсманът Елена Чернева, директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Ивайло Йорданов, гости от Норвегия.

Финансирането на новия затворнически комплекс е по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“.

Новият затвор, който ще отговаря на всички европейски стандарти, ще бъде първият построен от над 60 години насам. Неговият капацитет е за 400 души, лишени от свобода.

Водосвет извърши Белоградчишкият епископ Поликарп.

В проекта на затвор е заложено изграждането на нов учебен център за персонала, където кандидатите за служители на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) ще бъдат подготвяни по специално разработени програми и методики. В рамките на учебния център е интегрирана модерна конферентна част, с капацитет и условия предоставящи възможност за провеждане на национални и международни събития.

Затвор
БТА

Ще бъде изградено и "преходно отделение" - съвременна концепция за подготовка за завръщане в обществото на хора, които предстои да бъдат освободени от затвора. Предвиденият социален център ще предостави възможност публични институции, неправителствени организации и гражданското общество да участват в инициативи, насочени към по-успешната интеграция и социална включеност на лишените от свобода, посочиха още от Министерството на правосъдието.
   
В проекта е заложено и изграждането на производствени цехове, в които лишените от свобода да имат възможност да участват в трудова дейност. По този начин ще се създадат и предпоставки за сътрудничество с местни работодатели и други заинтересовани страни по линия на трудова заетост и реализиране на локални проекти в сферата на производството.
БТА/ Елица Иванова