машини за снегопочистване
машини за снегопочистване / Маргарита Петрова
Комисия от Община Дупница, начело със зам.-кметът Крум Милев, представители на полицията и пожарна безопасност, направиха днес проверка на техниката, с която фирмата спечелила поръчката за зимно поддържане ще работи през зимния сезон. Изпробвана бе цялата техника на "Меридиан", проверени бяха наличните инертни материали за работа при снеговалеж. Новото тази година е, че по улиците ще се разчита в борбата със снега и на химически материали, които ще се използват по главните улици, където потокът е най-сериозен.

"Фирмата разполага с 15 машини съгласно условието на поръчката. Обхватът на улиците, които ще бъдат чистени при снеговалеж тази година е малко разширен, с включването на някои второстепенни улици, предимно в тези райони, където е трудно да достигат автомобилите на Бърза помощ и полицията. За почистването на пешеходните зони ще се разчита на 20 служители от Общината, но помощ, където е възможно да се ползва техника ще получаваме и от фирмата.

От тази година ангажимент на Общината е да опесъчава районите на автобусните спирки. Домоуправителите на жилищните блокове, фирмите, институциите и живеещите в къщи, както и досега трябва да почистват при снеговалеж района пред тях. В Община Дупница отново има създаден щаб, който при извънредни ситуации ще се събира по всяко едно време на денонощието", обясни Крум Милев.

"Около 30 минути ще ни е необходимо, за да достигнем до най- крайните точки на общината след подаден сигнал. Автомобилите чистят по райони и няма как на всяка улица да има снегорин. Има технология на чистенето. Мисля, че ще се справим с поддръжката на улиците в селата и града, и улиците ще бъдат проходими", обясни представителят на фирмата Светослав Чушев, който ще бъде координатор в зимния сезон.
 
Дарик- Кюстендил