Прокуратурата проверява за натиск на свидетелка по делото срещу Чичо Иван
Прокуратурата проверява за натиск на свидетелка по делото срещу Чичо Иван / netinfo

   Прокуратурата в Дупница разпореди проверка на сигнал от инспектори от Детска педагогическа стая за оказан натиск върху свидетелка по делото срещу Иван Борисов. Обвиненито срещу него е за заснемане на порнографски снимки. Днешното заседание по делото се провали, тъй като свидетелката не беше доведена в съда. Момичето е преместено от дом „Олга Стоянова" в специализирано училище в Стралджа. Предишното заседание също се провали, след като Иван Борисов представи писмо от една от свидетелките, с което тя се отказва от дадените преди това показания пред съдия.

   Проверката може да приключи с образуване на обвинителен акт срещу непълнолетното момиче за лъжесвидетелство или с обвинение срещу Иван Борисов за подбуждане към лъжествидетелство - съобщи Величка Шопова, административен ръководител на Районната покуратура. Ако се докаже, че е подбуждал към лъжесвидетелстване , но свидетелката не излъже, законът предвижда до 1 година затвор, ако се стигне до лъжесвидетелстване до 5 години лишаване от свобода.

  „Обвиняемите са много изобретателни в старанието си да съберат доказателства за невинносттта си" каза Величка Шопова. Тя припомни за оправдателната присъда на обвиненият в блудство Йордан Стамболийски - Мелчето. „Полицаите заловиха Мелчето в леглото с момичето. Тя обаче заяви пред съда, че доброволно е била с него".