Кюстендил
Кюстендил
В  Пето ОУ „Христо Ботев“се почита Света Варвара, която се счита за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка. Хората я наричали „Баба Шарка“.
Празникът се нарича още Женска Коледа, защото в него участват само жени и момичета, наричани „варварки“, „варварушки“.
Вечерта преди празника край огнището се подрежда трапеза, за да може „Баба Шарка” да си хапне и да си отиде, без да закача децата. Слагат се само постни ястия: питка, паничка мед, варена царевица, боб и леща, пуканки, вода. На празника тръгват и варварушките.
По традиция, за девета поредна година, на Св. Варвара/4декември /училищните коридори на Пето ОУ „Христо Ботев“  се огласят от звънките гласчета на варварушките. Малките момиченца от първи клас, облечени в носии и с торбички през рамо,  влизат в класните стаи, пеят и благославят за здраве, берекет, късмет и сполука в учението. Всички ученици  ги посрещат с радост. Пускат в торбичките им орехи, ябълки и бонбони.
 В учителската стая на учителите ги посрещнаха с  пита по стар народен обичай. Черпихат ги с пуканки и медени сладки. Децата пяха и наричаха за здраве и успех на цялото училище.
Организацията по варваруването и подготовката на варварушите бяха направени от г-жа Румяна Зарева и г-жа Теменужка Станчева, начални учителки, 2 клас.

Кюстендил