Помагат на 280 възрастни и хора с увреждания в Дупница
Помагат на 280 възрастни и хора с увреждания в Дупница / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил,архив

Нова социална услуга ще бъде открита в община Дупница, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Звено за социални услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж, ще се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

На 280 души с трайни увреждания и възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване ще им бъде предоставената социална услуга в рамките на 12 месеца. Целият проект е с продължителност 18 месеца и е на стойност 212 201 лв.

С него се цели да се повиши равнището на социалния капитал в община Дупница, чрез осигуряване на заетост и алтернативни социални услуги в общността, както и да се усъвършенства съществуващият модел на социални услуги, предоставяни в домашна среда. Целевата група обхваща живеещите на територията на община Дупница, разделени в три категории, безработни лица в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране, лица ( в това число деца ) с трайни увреждания, с ограничения или невъзможност за самообслужване, както възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване. Социалните услуги, които ще бъдат предлагани за домашен помощник, личен асистент и социален асистент.