Петър Кочов
Петър Кочов
Петър Цветанов Кочов - голям турист, планински спасител и бивш състезател по ориентиране почина на 73 години. Колоритният кюстендилец е най-възрастния член на ПСС отряд Кюстендил планински спасител и член на отряда повече от 50 години.

През всичките тези години е бил един от основните двигатели и лидери в отряда. Неговият хъс и себеотдаване за каузата са подтикнали голяма част от младите спасители да тръгнат към планината и да се отдадат на планинското спасително дело.

Участвал е в многобройни прегледи на ПСС, курсове и състезания през годините, като е водил или участвал в някои от емблематичните спасителни акции, както в Осогово така и в други планини. 

По повод седемдесет годишния си юбилея Петър Кочов бе удостоен с почетен плакет от кюстендилския отряд и значка от Централната Планинско-спасителна служба в София, за изключителни заслуги в планинското спасително дело. Това е първата подобна значка, получавана от планински спасител в Кюстендил.

Огромен е приносът му в ориентирането в Кюстендил. В периода 1960-1970 година започва усилена тренировъчна работа. Той е от първите членове на клуба по ориентиране в Кюстендил. На републиканското първенство през 1968 година Петър Кочов се класира на пето място.

Включен е в националния отбор по ски ориентиране. Посветил наистина целия си живот и цялата си енергия на туристическото движение, Петър Кочов ще остане завинаги в сърцата на хиляди туристи.

Поклонението ще се извърши на 15 май, от 15:00 часа в стария траурен парк.