Петър Паунов: Налице е сериозен дискомфорт, заради неприсъединяването на някои дружества към ВиК асоциацията
Петър Паунов: Налице е сериозен дискомфорт, заради неприсъединяването на някои дружества към ВиК асоциацията / Дима Кирилова, Дарик радио

Кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви, че е налице сериозен дискомфорт, заради неприсъединяването на някои ВиК дружества към ВиК асоциацията, на територията на област Кюстендил. Предстои общо събрание на асоциацията, на която трябва да се подпишат договорите между общините и водния оператор "Кюстендилска вода".
Председателят на групата съветници на БСП- Лява България, Мая Шишкова, като юрист изрази притеснения от текст в договора за експлоатация на ВиК мрежата, който предстои да се подписва.
"Притеснява ме клауза, която предвижда, че страните по договора се съгласяват да премахнат постепенно активите с неизяснен статут. Има строени водопроводни мрежи преди 1989 г., като например, в село Николичевци, които нямат строителни книжа и може след 5 години да останат без водоснабдявне", заяви Шишкова.
Кметът Петър Паунов отговори, че възраженията на община Кюстендил по предложения договор са описани детайлно от юристите на 14 страници. "Много текстове са спорни, но ако не подпишем ще дискредитираме усилията си за партньорство с ЕС и националния бюджет", коментира Паунов. Кметът допълни, че общината има вече два проекта за ВиК мрежа, за селата Коняво и Граница, работи се и за Дворище. "Ще се стараем, до 2- 3 години да имаме 20 населени места с ремонти във водопреносната врежа", заключи кметът на Кюстендил.
Съветникът Любомир Васев от "Коалиция За Кюстендил", заяви, че до 2020 година може да се кандидатства с проект за ВиК мрежата. Той призова за обединяване на усилията, за да се достигне до европейските средства.