Петя Ставрева: Необходими са повече средства за младите фермери
Петя Ставрева: Необходими са повече средства за младите фермери / Влади Владимиров

Среща със земеделски производители от кюстендилско проведе председателят на "Обединени земеделци" и бивш евродепутат Петя Ставрева, придружена от експерти на партията. Основен организатор бе Адел Димитрова, а срещата откри регионалния председател Румен Цоцомански.

"За малките населени места, които се обезлюдяват липсва адекватна национална политика. Европейските пари са шанс във време на криза да се стимулира агросектора.  Трябва да се помогне на младите хора, а земеделието е основен поминък за малките населени места", каза пред Дарик Петя Ставрева. Тя посочи, че за 5 години по 7-те оперативни програми са усвоени едва 20% от европейските средства.

Срещите се правят с цел земеделските производители да са по- добре информирани за различните проекти и възможности за директни плащания и субсидии, както и за това какво ги очаква през следващия програмен период 2014-2020 година.

"Надявам се българските преговарящи да договорят повече средства за младите фермери, които през последните години се оказаха недостатъчни по програмата за селските райони. Ще се стимулира и екологичното земеделие. Въвеждат се нови термини и трябва да сме подготвени", коментира Петя Ставрева. Тя се обяви категорично срещу промяната в Закона за стоковите борси и тържища, която предвижда да се въведат касови апарати и счетоводство и за най-дребните производители, за които допълнителен разход от 1500 лв. на година ще е тежко бреме.