/ IStock
Окръжна прокуратура-Кюстендил е постигнала осъдителна присъда спрямо мъж на на 31 години, предаден на съд за извършено от него престъпление - разпространявал хероин в затвора в Бобов дол, съобщиха от обвинението.

Подсъдимият е многократно осъждан, предимно за престъпления против собствеността. През октомври 2013 г. той постъпил в затвора - Бобов дол за изтърпяване на наложеното му наказание от пет години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим.

На 30 септември 2019 г. подсъдимият разполагал с три цигари, като в една от тях на мястото на филтъра било поставено наркотично вещество. То било във вид на топче, завито в зелен полиетилен.

Между него и друг лишен от свобода имало уговорка да му предаде въпросните цигари с дрога. За целта, той решил да използва друг затворник от съседната сграда.

Той го изчакал докато се прибирал с групата си от вечеря и ги хвърлил през решетките на прозореца. Двамата разменили реплики на турски и цигански език, след което ангажираният за пренасянето на наркотика затворник ги вдигнал от земята.
 

Тези действия на него били наблюдавани от инспектора в затвора и от други лишени от свобода. Било разпоредено цигарите да бъдат предадени и бил подаден сигнал до дежурния надзирател.

От извършената физикохимическа експертиза на откритото в една от цигарите вещество, с тегло 0,032 грама, е видно, че то съдържа хероин. Подсъдимият е бил привлечен към наказателна отговорност за разпространение на високорисково наркотично вещество.

Престъпното деяние е било извършено от него при условията на опасен рецидив. С присъдата на Окръжния съд в Кюстендил му е наложено наказание от пет години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване.