Откриват международният фолклорен конкурс Пауталия
Откриват международният фолклорен конкурс Пауталия
Открива тутре международният фолклорен конкурс „Пауталия” - 2019! Музикалният форум ще се проведе от 28 до 30 юни в Кюстендил.

13-ти Международен фолклорен конкурс „Пауталия” 2019

Организатори на събитието са - Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на Министерството на културата на Република България и читалище „Пробуда 1961”, и се провежда под патронажа на кмета на община Кюстендил - г-н Петър Паунов.

Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за подпомагане на даровити деца в България по която ще бъде отпусната на трима участници от 11 до 13 годишна възраст целева финансова подкрепа и 3 едногодишни стипендии за индивидуални изпълнители по народно пеене от 14 до 17 годишна възраст.

Официалното откриване е на 28 юни от 14:00 ч. на сцена „Арката” пл. „Велбъжд”. Тази година заявки за участие в конкурса са подали над 3000 участници от България, Сърбия, Македония и Германия.

Организаторите предвиждат 3 специални награди в отделните раздели. Всички участващи състави получават плакет и грамота за участие. Ще бъдат присъдени и 2 награди, осигурени от Музикална къща „СЕНЬО АРТИСТ” за двама индивидуални изпълнители по народно пеене, включващи право на професионален аудио запис със съпътстващи авторски и изпълнителски права.

В журито на конкурса са поканени едни от най-изявените имена в българската народна музика като Олга Борисова, доц. д-р Георги Петков, Десислава Димчева, Валери Димчев, Виолета Маринова, Стойка Германова, Нели Андреева и други.

Конкурсните дни ще протекат, както следва:

28 юни - петък:

14:00 ч. – 20:00 ч. Тържествено откриване на конкурса и Конкурсна програма
сцена „Арката”, пл. “Велбъжд”
20.00 ч. – Концерт на Нели Андреева и Николай Пеев
ЧИТАЛИЩЕ "БРАТСТВО 1869", ГОЛЯМА ЗАЛА

29 юни - събота:

10:00 – 20:00 ч. – Конкурсна програма – сцена „Арката”, пл. “Велбъжд”

30 юни - неделя:

9:00 – 19:30 ч. – Конкурсна програма – сцена „Арката”, пл. “Велбъжд”
19:30 ч. – Тържествено закриване на конкурса


При лошо време Фолклорният конкурс ще се проведе в Голямата зала на читалище „Братство 1869”.