/ netinfo
В навечерието на 142-та годишнина от обявяване на Априлското въстание ученици от гимназия „Христо Ботев“ проведоха открит урок по история в залата на Исторически музей в Дупница.

Идеята е на класния ръководител на 8 „в“ клас Анелия Андонова, която е преподавател по история, заедно с ръководителя на хора Надя Джоргова. „Идеята ни беше да направим един урок в музея, едно място на паметта, което свързва минало и настояще.

Да покажем на младото поколение, че има такива събития в нашата история, които наистина правят една връзка между минало, настояще и бъдеще“ сподели Андонова. Урокът беше интерактивен и включваше рецитал, песни, презентации и музикални изпълнения подготвени от учениците специално за този урок.

Подобни изнесени уроци по история да се провеждат по-често в музея си пожела и директорът Анелия Геренска, която беше изключително развълнувана след финала на урока и рецитацията на „Опълченците на Шипка“.

Годишнината от Априлското въстание ще бъде отбелязана в Дупница на 20 април с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на опълченицте в 11:00 часа. В Сапарева баня това ще стане в 13:00 часа пред бюст-паметника на Левски, до сградата на Общинска администрация.