Осем партии и коалиции със срок до полунощ да свалят плакатите си в Дупница, грози ги глоба до 5000 лв.
Осем партии и коалиции със срок до полунощ да свалят плакатите си в Дупница, грози ги глоба до 5000 лв. / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Предизборните плакати в Дупница все още не са свалени, макар срока за това да изтече. Партиите и коалициите трябваше сами да премахнат агитационните материали.

Вече се правят проверки в града и селата, за това дали материалите са почистени. Има направени предписания за премахване на агитационните материали до полунощ на 15 октомври на Атака, ББЦ, ГЕРБ, БСП, Патриотичен фронт, Партия на зелените, Реформаторски блок, Република БГ. След приключване на проверката е възможно да бъдат съставени предписания и на други партии и коалиции, за които се установи, че не са премахнали агитационните си материали.

След изтичане на този срок и съгласно Изборния кодекс ще бъде наложена глоба в размер от 1000 до 5000 лв. Актовете се съставят от упълномощени лица от кмета, а наказателните постановления се издават от него.

Съгласно Наредба за управление на отпадъците на територията на община Дупница, за разлепени агитационни материали върху съдове за отпадъци, физическите лица се наказват с глоба от 100 лв. до 1000 лв., а юридическите лица от 500 лв. до 3000 лв.