КОС мярка
КОС мярка / Дарик- Кюстендил
Тричленен състав на Окръжен съд-Кюстендил, потвърди взетата от Районен съд-Дупница мярка за неотклонение „парична гаранция”, в размер на 10 000 лв. по отношение на Кольо Илиев и определи 10-дневен срок за внасяне на паричната гаранция, считано от днес. При непредставянето ѝ в посочения срок, съдът може да вземе на подсъдимия по-тежка мярка за неотклонение.

Съдът остави без уважение искането на прокуратурата за вземане по отношение на Кольо Илиев на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“. В мотивите се сочи, че е налице обосновано подозрение за съпричастност на Кольо Илиев към престъплението, за което е привлечен като обвиняем, но съдът приема, че не са налице опасностите - да се укрие или да извърши друго престъпление.
 
Определението е окончателно и не подлежи и на обжалване и протест.
 
Кольо Илиев е привлечен като обвиняем по досъдебно производство, за това че от неустановена дата до 5.02.2020 г., в землището на град Дупница е управлявал отпадъци от разнородни материали, с неустановен към момента вид и произход, не по установения ред и с това е създадена опасност за живота и здравето на другиго или са причинени немаловажни вреди на околната среда - престъпление по чл. 353б, ал.1 от НК. 

Пред съда Илиев заяви, че технологичният отпадък, за чието съхранение е обвинен, не е негов. Той беше категоричен, че сателитни снимки показват наличието му още преди да бъде построена магистралата през 97-а и 98-а година.Това е ценна суровина останала от фармацевтичната продукция, съдържа 80% т ПВЦ-блистери, в които има поливинилхлорид.
Отпадъкът не може да се депонира, защото е отровен и при запалване е смъртоносен. Илиев заяви, че ако има документи за собственост може да валира и рециклира отпадъка, чиято стойност е 3 млн. лв.

„В противен случай ще ме обявят за крадец“, каза пред съда Илиев.

Той заяви, че е писал до всички институции, но без резултат. „Аз не се признавам за виновен, че съм направил нещо“, каза Кольо Илиев.