Обучават баби и дядовци за екскурзоводи и варят ракия на Балканска черга
Обучават баби и дядовци за екскурзоводи и варят ракия на Балканска черга / Личен архив

Баби, дядовци и техните внуци ще се обучават как да развиват селски туризъм в община Кюстендил. Идеята е част от тридневния международен фестивал "Балканска черга". Хората от региона ще имат възможността да слушат лектори от Българска Асоциация за алтернативен туризъм и Българска Фондация Биоразнообразие в къщата на художника Владимир Димитров - Майстора в село Шишковци.

"Интересът е голям. Възрастните хора също искат да превърнат домовете си в привлекателно място за туристи, да демонстрират ръкоделия и черги, изтъкани от самите тях. За втория ден от фестивала е предвидена кулинарна част, в която всеки ще може да види и опита от вкусните баници, зелници и пити, излезли от майсторските ръце на бабите от района", коментираха организаторите.

"Старите хора са именно тези, които могат да бъдат добри екскурзоводи и да говорят за историята, и бита на всяко село. Могат да ни сготвят вкусно и да покажат някои стари позабравени обичаи ", обяснява идеята си инициаторът Борислав Крумов.

Обучението на селски туризъм е само част от тридневния международен фестивал "Балканска черга", който ще се проведе за времето от 28 до 30 септември в село Шишковци.  Селото на Майстора ще бъде покрито с черги от региона и  Балканите.  По традиция и тази година ще има конкурс за най - добре приготвена домашна ракия и кулинарен фест, в който ще участват българи, сърби и македонци, а на сцената ще се изявят състави за автентичен фолклор от трансграничния район.

За първи път в центъра на Шишковци ще задими казан за варене на ракия и всеки ще може да я дегустира.