Общински съвет
Общински съвет / Маргарита Петрова
Дебат за образованието се разрази в ОбС-Дупница, по повод докладната за определяне на средищните училища. Изказани бяха сериозни обвинения от страна на директорът на ОУ „Неофит Рилски“ към директора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, за цитирам: „грозна дискриминационна политика спрямо останалите училища“.

5 училища в община Дупница ще бъдат средищни през учебната 2017/2018 година. Решението беше взето от ОбС Дупница. Това са СУ „Св. Паисий Хилендарски“, СУ „Св. Климент Охридски“, както и основните училища „Неофит Рилски“, „Св. св. Кирил и Методий“ в Дупница и ОУ „Христо Ботев“ с. Крайници.

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ е средищно от 10 години, в него учат 200 ученици от населени места без училища, в останалите училища децата са драстично по- малко, но са над 10. Именно това стана повод за дискусия на сесията. Тона зададе директорът на ОУ „Неофит Рилски“ Бистра Стойкова, която заяви, че СУ „Св. Паисий Хилендарски“ провежда дискриминационна политика спрямо останалите училища. Според Стойкова се нарушава постановление на МС, според което ученици от закрити училища могат да ползват безплатен транспорт до най-близкото училище, което отстои на 10 км. асфалтов път.
След изказването й последва реакция от страна на общински съветници. Костадин Костадинов заяви, че комисията по образование не работи, а дебата за състоянието на тази сфера е закъснял. Въпреки дебатите докладната беше приета.

След края на гласуването беше дадена думата на Виолета Инкьова, която освен, че е общински съветник и председател на ПК по образование е и директор на СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Заради конфликт на интереси тя, както и Христо Михалчев не участваха в дебатите. Инкьова обясни, че не приема критиките, че комисията не работи и покани Костадинов на следващото заседание. Що се отнася до приема на деца Инкьова заяви, че не са водили кампания, в каквато са обвинени. Освен това е връщала ученици, които са искали да се преместят в ръководеното от нея училище. Тази година е отказала да запише 23 в първи клас, а миналата- 43.
Съветниците коментираха, че дебат за образованието трябва да има, тъй като ако не се вземат мерки, такива които са в правомощията на общината, след няколко години ще се наложи ново закриване на училища.
 
Дарик-Кюстендил