Общината ще продава дървесина добита от сеч на опасни дървета
Общината ще продава дървесина добита от сеч на опасни дървета / Иво Кирилов, Дарик радио

Цени за продажба на дървесина, добита от опасни дървета ще гласува на заседанието си в четвъртък Общински съвет- Кюстендил. Кметът Петър Паунов предлага в докладна да бъдат отсечени 360 опасни дървета в общината, като основната част от тях са тополи в града- 272 на брой. Комисия е оценила като опасни и 21 тополи в село Граница, 20 във Вратца, 14 в Копиловци, Цървеняно-12, Слокощица- 4 и др. населени места. Предвидени за изсичане са 18 иглолистни дървета и 43 широколистни.

"С предимство, добитата дървесина ще се предоставя за нуждите на общински звена. С докладната се предлага цена от 20 лв. на пространствен кубик за дърва за огрев, при продажба с търг, с явно наддаване. За строителни нужди, цената зависи от диаметъра на трупите, за трупи над 50 см.- 70 лв. на кубик, от 30- 49 см.- 60 лв. и за трупи  от 18- 29 см.- по 55 лв. на кубик", коментира председателят на ОС Стоян Стоилов.

Общинските съветници ще гласуват и нови терени за добиване на дърва за огрев за местното население от общинските гори, за селата Гюешево, Граница, Багренци, Радловци и Лозно. От ДЛС "Осогово" поемат ангажимент за осигуряване на дърва за живеещите в село Слокощица.