Община Рила тегли кредитна линия, за да печели европари
Община Рила тегли кредитна линия, за да печели европари / Дарик- Кюстендил, архив

Община Рила ще изтегли кредитна линия за финансиране на проектите пред ДФ "Земеделие" и оперативните програми на ЕС.

"Това ще е като кредит- овърдрафт, в размер на 8 млн. лв., като ще обявим процедура по Закона за обществените поръчки и Закона за общинския дълг. Средства ще се ползват при нужда и след това веднага, при превод по проектите ще се връщат, за да не се трупат лихви. В много от случаите еврофондовете и фонд "Земеделие" изплащат средствата, след като заложените дейности са изпълнени", каза за Дарик радио кметът на Рила Георги Кабзималски. Той даде за пример проекта за канализация и пречиствателна станция в село Смочево и този за подмяната на тротоарите  и уличното осветление на 3, 2 км. от главната улица в Рила.

Община Рила подготвя и проекти по ТГС с партньори от Сърбия и Македония.

"Рамката на бюджета е като по време на криза. Средствата не достигат, но ще съумеем да осигурим пари за футболния клуб и музея. Хубавото е, че община Рила няма към момента задължения към нито една банка", коментира кметът Кабзималски.

Предстоят съкращения на двама или трима души от дома в село Пастра, заради намаляване на домуващите. Вече са освободени 5- ма души от общинска администрация, по разпоредените от вицепремиера Дянков 15%- ни съкращения.