/ DarikNews.bg, Гергана Николова
Община Кюстендил организира публично обсъждане на намерение за поемане на общински дългосрочен заем, съобщиха от администрацията ѝ.

Публичното обсъждане е насрочено за 14 април, от 12:00 часа, в заседателната зала на общината. Дискусията може да бъде проследена и чрез платформа за видеоконферентна връзка.

Атанас Гергинов: Общината в Кюстендил задлъжнява заради грешни управленски решения

Със средствата от заема се предвижда да се финансират публични задължения - главници и лихви общо на стойност 8 500 000, които, след разплащането им, ще се използват за доизграждане на цялостна система за разделно събиране на отпадъци, за купуване на сметосъбираща и сметоизвозваща техника, за доставка на специализирани съдове за разделно събиране на отпадъци, за изграждане на нови системи, съоръжения и техника за третиране на битови и строителни отпадъци, рекултивация на депа и други.

Максимално допустимият размер на лихвения процент е 2,5 на сто. Срокът за изплащане на дългосрочния заем се предвижда да бъде 10 години. Заемът ще бъде обезпечен с бъдещи собствени приходи на община Кюстендил.
БТА