Община Кюстендил
Община Кюстендил / Дарик-Кюстендил,архив
 Не са постъпили предложения и становища по изработения проект на Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Кюстендил в 30-дневния срок за обществени консултации. Проектът на Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Кюстендил заедно с мотивите към него, е публикуван на  15.02.2019 година на интернет страницата на община Кюстендил за предложения и становища.
На територията на Община Кюстендил се забранява отсичане или изкореняване на дълготрайни дървета и храсти, част от зелената система.
 По изключение растителност се премахва в следните случаи: При наличие на изсъхнали и болни дървета, издънкова и самонастанена растителност, особено в основи на сгради и съоръжения, както и дървета, застрашаващи сигурността на гражданите, безопасността на движението, сградите, съоръженията и инженерната инфраструктура. При реконструкция на съществуващата растителност и озеленени площи, и при провеждане на санитарни сечи по утвърдени проекти .При строителството на сгради, съоръжения, пътища и обекти на инженерната инфраструктура при доказана невъзможност за запазването им, след одобряване на инвестиционния проект.При премахване на последици от природни бедствия, производствени аварии и др.
Кастренето на дълготрайни дървета и храсти, независимо от собствеността им се допуска при доказана необходимост .Разрешение за окастряне, преместване или премахване на дълготрайна декоративна дървесна и храстова растителност се издава от кмета на Община Кюстендил след писмено искане от инвеститора или заинтересованото лице. Отрязването на клони, преместването или премахването на растителност, за която има писмено разрешение се извършва за сметка на заинтересованото лице.
 Дървесината, добита при отсичането на растителност с разрешение за премахване, се маркира с марка собственост на общината.
 
Наказва се с глоба от 300 до 3000 лева, ако не подлежи на по- тежко наказание физическо лице, което:  отсече, изкорени, унищожи или увреди дълготрайна растителност, зелена площ, паркова територия и др. без писмено разрешение от компетентния орган.                Ако отсече повече от определения норматив допустим брой дървета. Като изпълнител на строителство в определения му срок не възстанови загиналата или увредена растителност.  Наказанието по ал.1 се налага и на лицето, което е допуснало или разпоредило извършване на нарушението.  Когато нарушението по ал.1 е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция от 1000 до 10 000 лева. Наказва се с глоба от 200 до 1000 лева, ако не подлежи на по-тежко наказание физическо лице, което:  създава нерегламентирани сметища в територии и имоти, предвидени за озеленяване или замърсява зелените площи с отпадъци от всякакво естество.  Упражнява спортове в парковете и градините, извън определените за това места, които застрашават живота и здравето на посетителите 3. Пуска на свобода кучета или други домашни животни в зелени площи, поляни, цветни фигури и детски площадки. пуска на паша домашни животни или коси трева без разрешения. Чупи или поврежда съоръжения за игра или друга паркова мебел. Поставя по дърветата рекламно-информационни материали и други съоръжения