комисия
комисия / Дарик- Кюстендил
Няма нови случаи на африкански чума по свинете към днешна дата, заяви на заседанието на областната епизоотична комисия експертът в ОДБХ Кюстендил д-р Емил Гъгнев.Няма и сигнали за заболели домашни свине или за намерени трупове в зоните А.Б и В, определени със заповед на директора на РДГ Кюстендил.
„Ежеседмично се изпращат проби от отстреляни диви свине.От последната проба вчера резултатите бяха отрицателни.Общо от началото на ловния сезон до сега са отстреляни 650 диви свине и положителни са само двете проби от 21 ноември“, коментира д-р Гъгнев.
Мерките, наложени със заповед на обл. управител Виктор Янев остават в сила.
„Хората, които трябваше да заколят свинете се вече го направиха, единични случаи са останали , но и тези прасета ще бъдат заклани.От 1 септември стопаните отново ще могат да отглеждат домашни прасета.От 1 януари до 1 септември  трябва да започнат процедури по регистрация на животновъдните си обекти.Обектите трябва да отговарят на мерките за биосигурност.Това е механизмът и стратегията, които трябва да се приложат, за да можем да се справим с това заболяване в близките няколко години“, обясни д-р Гъгнев.
В личните стопанства ще могат да се отглеждат до 3 бр. свине за угояване, с изключение на свине майки, които ще се отглеждат в регистрирани семейни ферми.



“, коментира още д-р Гъгнев.