епизоотична комисия
епизоотична комисия / Дарик- Кюстендил
Няма констатирани нови случаи на Африканска чума по свинете на територията на област Кюстендил. Това коментира зам. областният управител д-р Матей Попниколов по време на първото за новата година заседание на Областната епизоотична комисия.

Д-р Матей Попниколов, който председателства комисията, поясни, че последните направени проби са отрицателни. До този момент има три случая на АЧС в областта, които са от миналата година - два в с. Страдалово и един в с. Долна Козница.

епизоотична комисия
Дарик- Кюстендил

„Случай на заразяване по домашни прасета също нямаме“, коментира зам. областният управител на Кюстендил. Той обясни, че има указания от Министерство на земеделието, храните и горите да се провеждат по два пъти месечно заседания на Областната епизоотична комисия, като причината затова е епизоотичната обстановка в Северна България.

По време на заседанието стана ясно, че 76 бр. проби от домашни свине са изследвани по Програмата за надзор и са дали отрицателен резултат. До момента броят на изследваните проби от диви свине е 1163.