Пожарната призова всички ловци  да спазват правилата за пожарна безопасност
Пожарната призова всички ловци да спазват правилата за пожарна безопасност / Дарик Кюстендил, архив
Намаление на пожарите в горски масиви на територията на Регионална дирекция по горите – Кюстендил, отчете директорът инж. Здравчо Тодоров .
До момента на територията на РДГ-Кюстендил са регистрирани 12пожара,низово са засегнати 118 дка горски територии. Основна причина -  небрежно боравене с открит огън.
 „На територията на РДГ-Кюстендил необходимите мерки и мероприятия за опазване  и защита на горските територии от пожари през 2018г. са определени с изготвената от РДГ-Кюстендил Регионална програма.
Служители на РДГ-Кюстендил и  РД ПБЗН- Перник  през периода 07-12 юни извършиха 19 съвместни  проверки в изпълнение на „План за взаимодействие между ГДПБЗН и ИАГ“ по осигуряване на пожарната безопасност на горските територии  през 2018г. Проверени са дейностите по превенция на горските пожари, готовността за  изпълнението на Годишния план на защита на горските територии от пожари и План за гасене на горски пожари за 2018г. и други мерки  свързани със  защитата на горските територии  от пожари.Ние бяхме облагодетелствани тази година от  дъждовете през лятото, но сега ситуацията е по- опасна,няма валежи , хората си прибират продукцията и палят стъртнища.Последният случай тази събота в с. Долно село, виновник за пожара беше 84- годишен мъж,” заяви инж. Здравчо Тодоров.
На териториалните си поделения ЮЗДП ДП Благоевград осигури дооборудването  на противопожарните депа. Общините собственици на гори също са оборудвали депата си с необходимия им инвентар.
РДГ-Кюстендил разпространява изготвените 3 листовки с правила за безопасност и противопожарни разпоредби в горите.